Datum

17 februari 2019 10:30

Accommodatie

Onbekend

Een hattrick, een begrip overgewaaid uit het cricket, is het scoren van drie doelpunten in een wedstrijd. In Nederland werd daar in de jaren '40 nog het begrip zuivere hattrick aan toegevoegd. Dat is het scoren van drie doelpunten op rij binnen één speelhelft, zonder doelpunt van een ander tussendoor. De Duitsers hebben nog een eigen definitie van een hattrick waarin het scoren in de laatste minuut noodzakelijk is. Maar dat deden ze zelf zo vaak en gretig dat de rest van Europa van die definitie niets wilde weten. De definitie van "quattrick" staat nog niet in de dikke Van Dale, maar Lieselotte deed het hem vandaag wel, het scoren van zelfs vier doelpunten op rij, binnen één helft. Wat heet, binnen 20 minuten.

Jullie vaste verslaggever annex fotograaf was er om dezelfde famile-redenen als vorige week niet bij, en dit keer daardoor ook niet Ellen en Veerle. Maar aangezien coach Alex eindelijk de luxe heeft van een lege blessurebank kon hij alsnog met een nagenoeg volledig team afreizen naar Amsterdam. Gelukkig kon de verslaggever met behulp van apps op de hoogte gehouden worden van de score, en dan is er met wat ooggetuigenverslagen nog best een verslag te maken :).

Natuurlijk mocht SDZ op papier geen probleem vormen, maar een beetje outsider was het team wel. Vanaf de aftrap was het echter Overbos dat domineerde. De Amsterdammers hielden nog even stand, maar in de 13e minuut brak Lieselotte de weerstand met een afgemeten goal. En toen was de spits los. Exact 20 minuten later lag nummer vier van Lieselotte er al in. Dat mag je best een recordtijd noemen, al moet gesteld worden dat de echte records nog veel scherper zijn (*). Maar goed, wie weet wel een clubrecord?

Omdat Lisa voor rust nog nummer vijf in de touwen schoot leek een zoveelste score met dubbele cijfers in de maak.  Zeker toen Kirsten vlak na de pauze ook de 6-0 aantekende. Maar SDZ wilde dat absoluut voorkomen en bleef knokken om het resultaat zo draaglijk mogelijk te houden. En dat lukte nog aardig ook. Voor de derde keer op rij leek de wedstrijd voor Overbos te eindigen in een overwinning met 6-0, maar ziedaar. Een wedstrijd duurt nu eenmaal 90 minuten, dus als je scoort in de 89e minuut telt die ook. Al was het een gelukkige zevende treffer, want een voorzet van Kirsten werd door een SDZ-speelster heel ongelukkig in eigen doel gewerkt. En krijg je nog een extra minuut, ook dan kan scoren nog altijd. Wat Emma maar weer eens demonstreerde door binnen de minuut, in blessuretijd, ook nog nummer acht binnen te werken.

Kortom, weer een ruime en mooie overwinning. Van harte proficiat, meiden! Maar nu..... Komende zondag is het dan zover, de eerste wedstrijd van de tweeluik tegen de enige concurrent Buitenveldert. Beetje bizar dat de hele competitie eigenlijk maar in twee wedstrijden wordt beslist. Het is niet anders. Voorbeschouwen doen we hier niet, dat heeft geen zin. Het is een kwestie van erop of eronder. We hopen dat veel supporters mee zullen gaan naar Amsterdam om de meiden een hart onder de riem te steken.  De mouwen maar weer lekker opgestroopt en er fris tegen aan.  Heel veel succes alvast gewenst!

Wedstrijdfoto's zijn er door voornoemde reden dus niet van deze wedstriijd.

(*) De voetbalgeschiedenis laat enorm scherpe records zien als het gaat om het scoren van hattricks. In het recentere betaalde voetbal in Nederland lukten het bijvoorbeeld Johan Cruijff (Ajax) en Brian Ruiz (FC Twente) in goed 4 minuten. Het record ligt ook bij een Ajax-speler, een zeker Jan Seelen scoorde er drie binnen twee minuten. Maar dat was alweer in 1959.  Ook grote namen in buitenlandse competities wisten binnen minuten hattricks te maken. Waaronder namen als Ronaldo, Messi, en niet te vergeten Nederlands grootste nachtmerrie Gerd Müller. Ook Marco van Basten maakte er ooit eentje voor AC Milan binnen 6 minuten. Het record is inmiddels toegewezen aan een zekere Tommy Ross die in de Engelse competitie in  1964 binnen 90 seconden drie keer gescoord had. Desgevraagd zei hij jaren later dat dat record nooit meer verbeterd kon worden. Want "in mijn tijd liep je na het scoren direct terug naar de eigen helft. Je kon hooguit een snelle hand van de aanvoerder krijgen als die in je buurt was met de woorden "Well done, chap". Tegenwoordig doen ze echter al drie minuten over het juichen om een doelpunt..." . Tja..... Helaas geen data voorhanden voor wat betreft het vrouwenvoetbal. Mogelijk zijn Lieselotte's vier doelpunten binnen 20 minuten wel een record in het vrouwenvoetbal. Bij het mannenvoetbal ligt dat record bij Manchester United-speler (en huidig trainer) Ole Gunnar Solkskjaer, die dat in  12 minuten voor elkaar kreeg, ergens in de 90-er jaren. Nota bene nog als invaller in de tweede helft. Zo, weer wat feitjes op rij die geen enkele betekenis hebben, maar altijd leuk zijn om  op te diepen :). Meer weten? Googelen dan maar!