Datum

17 april 2019 20:00

Accommodatie

Onbekend

De VR1 heeft op woensdagavond 17 april een ongekend succes behaald door het bereiken van de KNVB bekerfinale. Een unieke gebeurtenis in de historie van Overbos (*). De meiden, zelf nog spelend in de derde klasse, kwamen al behoorlijk ver na overwinningen op top tweede klassers. Maar uiteindelijk moest er, onontkoombaar, tegen eersteklassers gevoetbald worden. Het lukte in de kwartfinale ruim tegen Limmen, maar zou dat in de halve finale tegen Hoogland uit Amersfoort weer lukken? Nou.... nog ruimer dus! Met liefst 5-1 werd de eerste klasser van het veld gespeeld, waarbij die tegentreffer pas 5 minuten voor tijd geïncasseerd werd. Een fantastische prestatie.

Het was nog een heel georganiseer om de meiden op nummer-volgorde voor de scheids te krijgen. Maar gelukkig konden ze tot 16 tellen.

We schreven al over het spreekwoord inzake slechte generales in het verslag van de wedstrijd van afgelopen zondag. De meiden wonnen nipt van een laag geklasseerde derde klasser, maar dat was het dan ook net. Tegen eersteklasser Hoogland stond het team vanaf de aftrap wél op scherp. En de Amersfoortse gasten hebben het geweten. Binnen vijf minuten stond het al 2-0. Beide keren was het Lieselotte die de aanvallen afrondde. Eerst met een afgemeten kopbal uit een corner, daarna met een bekeken boogschot na een vloeiende combinatie door het midden. Wat een droomstart.

Lieselotte's goals. Na twee minuten knikt ze onhoudbaar een corner binnen, na vijf minuten draait ze de bal de kruising in.

Kreeg Hoogland daarna langzaam aan wel meer vat op het spel, de beste mogelijkheden bleven voor Overbos. Natuurlijk, onze meiden moesten keihard werken tegen deze fysiek heel sterke tegenstander. Zeker ook in de verdediging, maar die stond als een huis. Danique en Gaby kwam iedere aanvalster twee, soms wel drie keer tegen. En Rebecca en Lisette waren er altijd stipt op de seconde om het eventueel laatste gaatje te dichten.
Vanaf doelpunt twee kreeg Lieselotte verscherpte bewaking, maar dan zijn er de anderen altijd nog. Zo ook bij de vrije trap rand strafschopgebied bij de achterlijn. De bal kon nog net weg gewerkt worden voordat Lieselotte hem in kon knikken. Gevaar geweken? Nou, we hebben Marisa nog…. Ze neemt de bal rand strafschopgebied meteen volley op de schoen en als een raket vliegt het leer de kruising in. 3-0, wereldgoal. Toch dreigt Hoogland dan alsnog de tegentreffer te maken als aanvalsters ineens alleen op Veerle afstormen. Maar met kunst en (letterlijk) vliegwerk weten eerst keep Veerle en in tweede instantie Gaby en Lisette (of was het Rebecca?) de bal nog weg te werken. Puur op wilskracht, we telden hem al. De enige echt grote kans voor rust voor de tegenstander, dat ondanks die misser grosso modo nog heel goed wegkwam doordat ook Overbos dotten van kansen (en meerdere nog eens) mistte.

Snoeihard vliegt de bal de kruising in voor 3-0. De schutster staat  helaas niet op de foto, maar op de schouders van Lieselotte is het onmiskenbaar Marisa. Wereldgoal! De laatste scherpe wedstrijdfoto's, daarna werd het donker....

Na de pauze was het even de adem inhouden of de meiden het hoge tempo van de eerste helft nog wel wisten vol te houden en niet in het fysieke voetbal ten onder zouden gaan. Want het werd een conditieslag. Maar het spelbeeld veranderde helemaal niet. Toen Emma na goed zes minuten nummer vier in de bovenhoek krulde, na weer een snelle aanval, was de koers definitief gelopen. Daarna moest Overbos wel het initiatief meer aan Hoogland laten, zonder dat het echt in de grote problemen kwam.

De pegel van Emma verdwijnt in de kruising voor 4-0. "Helder toch?", zou Cruijff zeggen. Femke feliciteert Emma met haar treffer.

Nou ja, één keer trof de tegenstander doel, maar het doelpunt werd door de prima fluitende scheidsrechter volkomen terecht afgekeurd. De regel is nu eenmaal dat als de keep de bal op de grond klemt met twee handen men deze niet meer mag trappen. Dat gebeurde, al dacht de tegenstander daar vast anders over. Jammer dat een enkeling aan de zijlijn de frustraties al vanaf de eerste helft op de (neutrale) KNVB scheidsrechter afreageerde, maar goed om te zien dat ook de eigen speelsters zelf dat niet accepteerden. Handig is het maken van opmerkingen in ieder geval nooit. De counters van de VR1 bleven beloftevol. Na een half uur kon ook nummer vijf aangetekend worden. Toegegeven, veel scheidsrechters zullen hem niet geven en eerder voor een vrije trap de andere kant op fluiten. De Hoogland-keepster werd tegen het gras gedrukt door Femke in de 5 meter. Maar wat de scheids uitstekend gezien had was dat Femke op haar beurt door een andere speelster een zet kreeg. En de leidsman was onverbiddelijk. Femke mocht de penalty zelf afmaken, al moest dat in tweede instantie omdat de Hoogland-keepster voortreffelijk stopte. Op de rebound was ze kansloos.

Het grote discussiemoment van de wedstrijd. De speelster van Hoogland geeft Femke een zwiep naar achteren waardoor die op haar beurt de keepster omver kegelt. Die claimt een vrije trap, maar de scheids staat er bovenop: penalty. De keepster stopt de inzet, waarna Femke de bal alsnog in de hoek schuift voor 5-0

In het laatste kwartier sijpelden de krachten dan toch weg, maar in echt grote problemen kwam Overbos niet meer. 5-0 voor en vijf minuten voor tijd. Het bijgeloof van de fotograaf is bekend (al dik twintig jaar). Nooit aan de verdedigende kant gaan staan fotograferen want dan gaat het altijd mis. Maar het moest nu kunnen volgens iedereen….. “Ook maar eens een plaatje van de verdediging”. Nog niet eens halverwege de eigen helft zag hij uit de ooghoeken de bal al onhoudbaar over Veerle zeilen. De laatste minuten maar weer gauw aan de aanvallende zijde gestaan. En zie: geen goal meer 😊. Dat is geen bijgeloof meer, maar bewijs! Ach ja.

Met 5-1 behaalde de VR1 een dik verdiende overwinning. Ook de supporters van de tegenstander en een van hun leiders waren unaniem in hun oordeel: Overbos speelde ontzettend goed, top eerste klasse niveau. Een waar compliment. En uiteraard was dat hetzelfde oordeel van de eigen toeschouwers. Het was weer een avondje genieten van de mooie goals, de overwinning, de mooie combinaties en zo meer, maar vooral ook van de inzet en werklust. Meiden, toppie gedaan en nu op naar die finale die ergens in het weekend van 31mei, 1 of 2 juni gespeeld wordt. Naar we begrepen hebben tegen Wartburgia. Hopelijk gaan er dan heel veel Overbossers mee en kleurt het sportpark van Legmeervogels (want daar wordt gespeeld) dan helemaal bordeaux en blauw.

Zondag weer alle vizieren gericht op de competitie. De laatste thuiswedstrijd van het seizoen. Hopelijk is iedereen dan weer hersteld van deze slijtageslag, want al is Bernardus dan geen topper, er mag nog steeds geen punt verspeeld worden. Enkel bij een overwinning kan in de volgende wedstrijd de titel behaald worden. De concurrent zal in ieder geval geen punt meer verspelen. Dus mouwen weer opgestroopt meiden en onderschat niets. Want ook Bernardus kan nog aardige dingen laten zien. En het wordt warm…. Maar we zien het opnieuw met vol vertrouwen tegemoet. Succes!

Alle wedstrijdfoto’s: KLIK HIER

(*) PS: het behalen van de finale is voor zover bekend uniek voor Overbos, zeker bij de senioren.  Misschien dat ooit een jeugdteam de finale heeft gehaald, of zelfs de beker heeft gewonnen. Mocht iemand dat weten, reageer dan via de reactie mogelijkheid onderaan deze pagina. Wel eerst registeren! :)